Op 28 maart 2012 presenteert de organisatie van Jazzin’ The Hague de complete programmering van de eerste editie van het nieuwe Haagse jazzfestival “Jazzin The Hague” dat plaats vindt in het World Forum. Eerder werd bekend dat de trompettist Roy Hargrove “Artist in Residence” zal zijn op het festival en werden ook Wouter Hamel, Hans Dulfer, Roberta Gambarini, het Rosenberg Trio, Kurt Rosenwinkel en Rita Reijs aangekondigd. De organisatie is trots dat zij nu de complete programmering kan presenteren en het publiek kan uitzien naar optredens van klinkende namen zoals Macy Gray, Mezzoforte, Eric Vloeimans, Oleta Adams, Alain Clark, Randy Brecker, Jazzorchestra of the Concertgebouw, Lilian Vieira en Kim Hoorweg & The Houdini´s. 

De festivalorganisatie heeft in de aanloop naar het festival ook de vele Haagse partijen die met jazz bezig zijn, bij elkaar weten te brengen, waarmee het festival al in haar eerste editie een uithangbord geworden is van de dynamische Haagse jazzscene. Zo heeft het Koorenhuis een eigen podium op beide dagen, treedt de Koninklijk Conservatorium Big Band op en ontwikkelt stichting Prospero twee zeer bijzondere programma’s speciaal voor Jazzin’ The Hague. Ook zullen de Haagse jazzclubs De Regentenkamer, De Pater, EJP@Pavlov en Sociëteit Engels op het festival een act presenteren waar zij trots op zijn en het profiel van hun jazzclub uitlicht. Jazzin’ The Hague ontwikkelt zich hiermee al in haar eerste editie tot een platform voor Haagse jazzinitiatieven.

Magistrale Opening
Het festival Jazzin’ The Hague wordt op vrijdag 1 juni 2012 in de theaterzaal van het World Forum op majestueuze wijze geopend door het Jazzorchestra of the Concertgebouw met als speciale gast artist in residence Roy Hargrove. Hargrove staat als Artist in Residence centraal tijdens de eerste editie van Jazzin’ The Hague. Naast de special guest performance op de eerste dag van het festival, zal Hargrove ook optreden met zijn beroemde funkformatie RH Factor. Op de tweede zaterdag van het festival zal de aanwezigheid van Hargrove zijn hoogtepunt bereiken met een optreden van het Roy Hargrove Quintet

Internationale gasten
Met de toevoeging van Macy Gray aan de line-up van het festival heeft de organisatie een wereldberoemde zangeres vast weten te leggen. De Grammy winnende Macy Gray zal optreden met haar eigen band en is zonder twijfel één van de bekendste artiesten op de poster van Jazzin’ The Hague. Ook Oleta Adams zal haar opwachting maken op het festival en is openings act van de tweede festivaldag. Ze wordt in haar show begeleid door het Jazzorchestra of the Concertgebouw.

Eerder werden Barry Harris (USA), Curtis Fuller (USA), Roberta Gambarini (IT) en Kurt Rosenwinkel (DE) al aangekondigd voor Jazzin’ The Hague 2012. Nu kan aan deze reeks internationale namen ook de IJslandse super groep Mezzoforte toegevoegd worden, evenals de befaamde trompettist Randy Brecker (USA). Het internationale programma wordt gecompleteerd met een gelegenheidsformatie rondom de Haagse pianist Peter Beets. Onder de titel Peter Beets & The USA Connection treedt hij op met Rueben Rodgers (bass), Gregory Hutchinson (drums), Joe Cohn (gitaar) en Danny Walsh (saxen). Nooit eerder speelde deze artiesten in deze formatie met elkaar. 

Nederlandse crème de la crème
Nederland staat internationaal zeer hoog aangeschreven als het gaat om Jazz. Ook de diversiteit van het genre in Nederland wordt wereldwijd geroemd. De organisatie heeft in de samenstelling van het programma zijn best gedaan deze rijke schakering aan stijlen een plek te bieden op het festival. Rita Reys, Hans Dulfer, Wouter Hamel, New Cool Collective BigBand en de Dutch Swing College Band waren eerder al bekend gemaakt. Nu kunnen Eric Vloeimans, Nueva Manteca, Kim Hoorweg en The Houdini´s en Lilian Vieira toegevoegd worden aan de lange lijst hoogtepunten van het festival programma. Ook artiesten met repertoire dat verwant is aan het jazzgenre zijn goed vertegenwoordigd. Alain Clark (pop/soul), Kraak en Smaak (pop/dance), Izaline Calister (wereld), Sven Hammond Soul (soul) en het Rosenberg Trio (gipsy jazz) springen hierbij in het oog. Daarnaast zorgt een sterk DJ programma in de kelder van het World Forum voor een spetterend feest voor de dansende Jazzin’ The Hague bezoeker. Jules Deelder draait, DJ Jazz Min Lau nodigt zijn Haagse vrienden uit, DJ Ronny Hammond draait zijn eigen funky set en DJ Maestro sluit af op zaterdag.

Highlights in het programma
In het streven een bijzonder programma aan te bieden is de organisatie op zoek gegaan naar unieke samenwerkingen en nieuwe programma’s. Die missie is geslaagd. Eén van de meest bijzondere optredens zal ongetwijfeld het 25 jarig jubileumconcert van het Rosenberg Trio worden. Het Rosenberg Trio doet op dit moment een jubileumtour langs de Nederlandse theaters, maar de formatie wordt op Jazzin’ The Hague aangevuld met twee van de allergrootste namen uit het wereldwijde gipsyjazz-landschap. Gitarist Dorado Schmitt en violist Florin Niculescu zullen eenmalig voor dit ene concert op Jazzin’ The Hague aansluiten bij het Rosenberg Trio. Ook het programma Peter Beets & The USA Connection, waarvoor Peter enkele van zijn New Yorkse vrienden heeft uitgenodigd mag niet onvermeld blijven. Aansprekend is ook zeker het programma dat Stichting Prospero speciaal voor Jazzin´ The Hague produceert. Een show met Zuco 103 zangeres Lilian Vieira in het middelpunt zal zijn debuut beleven op het festival. Daarnaast is Stichting Prospero verantwoordelijk voor de een nieuw programma waarin een eerbetoon wordt gegeven aan Jaco Pastorius, die 25 jaar geleden op tragische wijze overleed. Deze gelegenheidsformatie onder leiding van Karel Boehlee zal enkele van Nederlands meest toonaangevende bassisten in de gelederen hebben. Ander hoogtepunt is het optreden van Randy Brecker als speciale gast het de Koninklijk Conservatorium BigBand. Niet eerder stond Brecker met deze hoog aangeschreven conservatorium bigband op het podium.

Den Haag als middelpunt
Een van de meest belangrijke doelen van Jazzin’ The Hague is het bieden van een platform voor Haagse jazzinitiatieven en het zichtbaar maken van de dynamiek van jazz in Den Haag. De organisatie heeft zich maximaal ingespannen om dit doel te bereiken. Dit komt op diverse manieren in het programma naar voren. 

Het Koorenhuis
Het muziekcentrum Het Koorenhuis presenteert op Jazzin´ The Hague op beide dagen het talent dat zij opleiden. Niet alleen het eigen Modern Jazz Combo en de Koorenhuis Vocal Group zal hier optreden, maar er is ook plaats voor de allerjongste jazzmuzikanten. Onder de noemer Junior Jazzers zullen meerdere groepen met kinderen vanaf 12 jaar zich in de kijker proberen te spelen van het Jazzin´ The Hague publiek.

Stichting Prospero
Prospero staat al sinds jaar en dag bekend als initiatiefnemer van bijzondere jazzprogramma´s. De stichting is enthousiast aangehaakt bij het festival en presenteert op beide festivaldagen een bijzondere programma. De speciaal voor het festival ontwikkelde Jaco Pastorius Tribute zal onder leiding van Karel Boehle optreden op vrijdag 1 juni. Op de festivalzaterdag zal Zuco 103 zangeres Lilian Vieira het middelpunt zijn van een nieuw ontwikkeld programma door stichting Prospero.

Den Haag presenteert
Den Haag kent diverse actieve jazzclubs. In het oog springen De Regentenkamer, Pavlov, De Pater en Sociëteit Engels. Allemaal hebben ze een sterk profiel en zijn ze verantwoordelijk voor het sterke jazzlabel dat de stad Den Haag  met zich meedraagt. Op vrijdag 1 juni zullen deze jazzclubs allemaal op een eigen podium één act presenteren aan het Jazzin’ The Hague publiek, die symbool staat voor de jazz die in hun club te horen is. 

Koninklijk Conservatorium
Het Koninklijk Conservatorium neemt een prominente plek in, in de programmering van Jazzin’ The Hague. Met name het concert van de Koninklijk Conservatorium Bigband is noemenswaardig vanwege de special performance van Randy Brecker. Daarnaast biedt het Conservatorium twee van haar meest talentvolle afstudeerders een plek op het festival, zodat zij zich kunnen presenteren aan een groot jazz minnend publiek.

Haagse artiesten
Naast alle Haagse initiatieven, podia en opleidingen zijn er ook veel Haagse jazzmuzikanten die optreden op Jazzin’ The Hague. Van sommige is het bekend dat ze uit Den Haag komen, van andere wat minder of zijn groepen die deels uit Den Haag komen. Naast de artiesten die in het “Den Haag presenteert…” programma aan bod komen, hebben de volgende artiesten ook een Haags paspoort: Wouter Hamel, Peter Beets, Nueva Manteca, Dutch Swing College Band, Tiny Little BigBand, Sven Hammond Soul en DJ Jazz Min Lau ft. Dez & Boris Sax & Jens Kerkhoff.


Jazzin’ The Hague programma:

Vrijdag 1 juni 2012: Jazzorchestra of the Concertgebouw ft. Roy Hargrove, Alain Clark, Roy Hargrove’s RH Factor, Roberta Gambarini, Rosenberg Trio ft. Dorado Schmitt & Florin Niculescu, Wouter Hamel, New Cool Collective BigBand, Dutch Swing College Band, Kim Hoorweg & The Houdini’s, Barry Harris Trio, Peter Beets & The USA Connection, Eric Vloeimans Gatecrash, Hans Dulfer Quintet, Jaco Pastorius Tribute o.l.v. Karel Boehle, Izaline Calister, Haagse jazzclubs presenteren , Jules Deelder, Jazz Min Lau ft. Dez & Boris Sax & Jens Kerkhoff, Het Koorenhuis-podium.

Zaterdag 2 juni 2012: Macy Gray, Roy Hargrove Quintet, Mezzoforte, Jazzorchestra of the Concertgebouw ft. Oleta Adams, Nueva Manteca, Kraak en Smaak live band, Dulfer New Band, Tiny Little Big Band, Sven Hammond Soul, Lilian Vieira, Kurt Rosenwinkel Standards Trio, Randy Brecker, Koninklijk Conservatorium Bigband ft. Randy Brecker, Rita Reys, Curtis Fuller, Ronny Hammond, DJ Maestro, Conservatorium afstudeerders, Koorenhuis-podium.


Meer informatie op www.jazzinthehague.nl

Nieuwsbrief

Website laten maken